پایگاه خبری جوان جنوب
اصول صحیح نحوه برقراری ارتباط با سالمندان از زبان کارشناس مسئول واحد سلامت خانواده، جمعیت و مدارس شبکه بهداشت و درمان بهمئی
به گزارش پایگاه خبری جوان جنوب به نقل از روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان شهرستان بهمئی، اکرم حصاری پور کارشناس مسئول واحد سلامت خانواده،جمعیت و مدارس شبکه بهداشت و درمان بهمئی به مناسبت هفته ملی تکریم سالمندان(۶ الی۱۲ مهر ماه) موارد صحیح نحوه ارتباط با سالمندان را به شرح ذیل بیان نموده اند.
نحوه ارتباط با سالمندان :
برخورد با سالمندان اولین قدم برای برقراری ارتباط مناسب است .هر فرد ارزش ها ، باورها و فرهنگ خاص خودش را دارد و این نکته ای است که در ارتباط با سالمندان نباید فراموش کرد.
عقاید و ارزش های سالمندان امروز ، درجامعه ای کاملا متفاوت باجامعه کنونی شکل گرفته است. آنها حوادث تاریخی و شرایط اقتصادی –اجتماعی دشواری را پشت سر گذاشته اند.
درک آنچه برسالمندکنونی گذشته است برای شما ممکن است سخت باشدو تنها یک ارتباط خوب می تواند این شکاف نسلی راهموار سازد.
شما می توانیدبا رعایت اصول و مهارتهای ارتباط بین فردی،ارتباط خوبی با سالمندبرقرارکنیداز جمله این ارتباط ها می توان به نشستن کنارسالمند ، صحبت کردن چهره به چهره واختصاص وقت کافی برای او اشاره کرد که نشان دهنده علاقه مندی شما به او و یاری کردن وی می باشد.
اصول برقراری ارتباط باسالمند
سالمندان رابشناسید و ازخواسته هایشان مطلع شوید:
برای شناخت سالمندباید
۱_ ازآنان سوال کنید تا بتوانید مشکلات و نگرانی های آنها را بهتر بفهمید و کمک بهتری را به ایشان عرضه کنید. لازم است حین گفت و گو با سالمندان ، به گفته های آنان ارزش و احترام بگذارید.
اگرسالمنددرحال صحبت کردن است ، به او فرصت دهید تاحرفش را تمام کند و هیچ گاه جمله سالمند را خودمان کامل نکنیم . به یاد داشته باشیم در برابر پاسخ سالمند صبور باشیم و وقت بیشتری صرف کنیم .
۲_ به صحبتهای آنان خوب و دقیق گوش بدهید.
ماباید به صحبتهای سالمندان گوش فرادهیم . گوش دادن فعالانه چیزی بیش ازشنیدن ساده است و در واقع همدلی با سالمند است. همدلی با سالمند یعنی خودمان را جای فرد سالمند بگذاریم و بفهمیم که او در موقعیت های مختلف چه فکر و یا احساسی دارد.
درهنگام گوش دادن فعال باید دربرابر پاسخ سالمند صبورباشیم و وقت بیشتری صرف کنیم ، بهتر است که باسالمند ارتباط غیر کلامی هم برقرار کنیم مانند لبخند زدن ، تکان دادن سربرای تایید، نگاه کردن (ارتباط چشمی) ، گرفتن دست ، تعارف با دست و …..تاسالمند احساس کند که ما علاقمند به شنیدن صحبت های او هستیم.
۳_ مشاهده کنید
مشاهده کردن سالمندیعنی استفاده ازهمه حواس برای بررسی اوتابتوان درک و دانش بهتری نسبت به سالمند به دست آورد.مابایدطرز ایستادن ، حالات صورت ، لحن کلام و واکنش ها و احساسات او را مشاهده کنیم.
۴_ بگویید
یکی ازاصول برقراری ارتباط با سالمندان ،حرف زدن با آنها ست. حرف زدن برای به به زبان آوردن یک عقیده ،نظر، احساس یا واقعیت است.آنچه بسیارمهم است توجه به این نکته است که چگونه باید گفت؟لحن وتن صدا نیز بسیاراهمیت دارد.اگرسالمند ناشنواست هیچ گاه نباید برای صحبت کردن با او صدایتان را بلند کنید.
۵- لمس کنید
یکی ازابتدایی ترین وخصوصی ترین شکل برقراری ارتباط با سالمند لمس کردن است . بسیاری ازسالمندان دچار محرومیت لمسی هستند .دربرقراری ارتباط با سالمندان می توانیدمحبت ، تفاهم ، اعتماد، امیدو علاقه رابانگه داشتن دستی لرزان در دستی قوی به او منتقل کنید . یابرای بلندشدن از زمین او را کمک کنید یابا دست زدن به پشت سالمند و تعارف و تقدم برای عبور به او احترام بگذارید.
۶_ تماس چشمی :
وقتی با سالمندکار می کنید می توانید از تماس چهره به چهره به خصوص تماس چشمها برای جلب اعتماداستفاده کنید به خصوص برای سالمندانی که مشکل شنوایی دارند امکان لب خوانی فراهم می شود.
۷_ همواره سعی کنید مصابحی سرزنده برای سالمندان باشید.
۸_ نیاز به عشق و تعلق:
سالمند نباید از تماسهای اجتماعی کنارگذاشته شود.آنها باید به خویشاوندان و دوستان نزدیک شوند. دراین دوران تماس شخصی ، دوست داشتن و موردمحبت واقع شدن و توجه به سالمند ضرورت می یابند.
چین و چروک نشان می دهد که سالمندان منبعی از تجربه ها و خاطره های گذشته اند که نبایدبدون استفاده باقی بمانند. فردی که لبخند می زند غالبا به صورت شخصیتی دوست داشتنی و مهربان تلقی می گردد، همواره درارتباط با سالمندان لبخند زدن را فراموش نکنید.
درپایان یاد آورمی شوم که سالمندان حق زیادی برگردن ما دارند وما نیز دربرابر آنها وظیفه سنگینی داریم.