رئیس‌جمهور گفت: تحریم‌ها علیه ملت ایران باید لغو شوند و هر «طرح دیپلماتیک» که این هدف را محقق کند، مورد حمایت ماست.

گزارش پایگاه خبری جوان جنوب حجت‌الاسلام سید ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور پس از ادای سوگند در مراسم تحلیف که عصر امروز(پنجشنبه) در صحن مجلس شورای اسلامی با حضور مقامات داخلی و خارجی و نمایندگان مجلس برگزار شد، اظهار کرد: سلام بر ملت ایران و سلام بر مهمانان ارجمند و خانواده معزز شهیدان، روسای محترم جمهور، معاونین رئیس جمهور، نخست وزیران گرامی، وزرای امور خارجه، نمایندگان ویژه کشورها و سازمان‌های بین‌المللی، سفرای محترم و روسای محترم گروه های جهادی. سلام به نمایندگان مجلس شورای اسلامی و سلام به همه مقامات محترم لشگری و کشوری، اعضای شورای نگهبان و همه مسئولین عالی رتبه.

رئیسی ادامه داد: طلوع انقلاب اسلامی در ایران فصل نوینی از آزادی، مشارکت سیاسی و مردم سالاری را در تاریخ کشورمان به ثبت رسانید. قانون اساسی جمهوری اسلامی به عنوان میثاق ملی در اصل ششم، همه نهادهای حاکمیتی را محصور اراده و رأی مردم دانست.

 

وی افزود: اینک بار دیگر اراده ملت تجلی پیدا کرد تا این خدمتگزار به آرمان های والایی سوگند وفاداری یاد کند که ۴۰ سال پیش توسط امام بزرگوار به ثمر نشست. مردم برای پیمودن مسیر انقلاب عزمی راسخ دارند. اراده آنها قرار گرفتن کشور در مسیر پیشرفت، عدالت، آزادی و عزت است.

 

حجت الاسلام رئیسی گفت: ملت ایران با انقلاب اسلامی در برابر شرق و غرب ایستاد تا ثابت کند مردم سالاری دینی شیوه جدیدی از حکمرانی است که می‌تواند سنت، دین و دنیا را به ارمغان آورد. ایران بزرگ، پر افتخار و تاریخ ساز در حالی وارد قرن جدیدی می‌شود که بیش از ۴۰ سال است که خورشید مردم سالاری دینی در آن طلوع کرده و اکنون در آغاز گام دوم قرار دارد.

 

وی گفت: امروز دولت جدید در جایی ایستاده که تمدنی جهانی آن را ساخته است. فرهنگی که قرن ها در تاریخ بشریت پیشرو بوده است و با ترکیب یکتاپرستی و پیشرفت، الگویی از زیست معنوی را ارائه داده است. فرهنگ و تمدن ایران بزرگ آن‌گاه که پذیرای اسلام شد، الگوی پیشرفت را بازآفرینی کرد و سرآمد دانش و ادب در جهان گردید.

 

متن کامل سخنرانی سید ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور به شرح زیر است:

 

بسم الله الرحمن الرحیم

 

والحمدلله ربّ العالمین والصّلاه والسّلام علی سیّدنا ابی‌القاسم المصطفی محمّد و علی آله الاطیبین الاطهرین و صحبه المنتجبین

 

با سلام به پیشگاه منجی موعود عالم بشریت، حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف و درود به روح پرفتوح بنیانگذار انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی رضوان الله تعالی علیه و همچنین سلام و درود به ارواح طیبه شهدای گرانقدر اسلام و انقلاب اسلامی خصوصاً سردار شهید حاج قاسم سلیمانی و با آرزوی سلامتی و طول عمر رهبر معظم انقلاب اسلامی، حضرت آیت‌الله العظمی امام خامنه‌ای دامت برکاته.

 

سلام بر ملت بزرگ ایران، مهمانان ارجمند، خانواده معزز شهیدان، رؤسای محترم جمهور، معاونین رئیس جمهور، نخست‌وزیران گرامی، وزرای خارجه و نمایندگان ویژه کشورها و سازمان‌های بین‌المللی، سفرای محترم، نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و همه مقامات و مسئولان کشوری و لشکری.

 

طلوع انقلاب اسلامی ایران، سرفصل نوینی از آزادی، مشارکت سیاسی و مردم‌سالاری را در تاریخ کشورمان به ثبت رسانید.

 

قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به عنوان میثاق ملی، دراصل ششم، همه نهادهای حاکمیتی را محصول اراده و رأی مردم دانسته است.

 

اینک، در چهاردهم مرداد ۱۴۰۰ ، بار دیگر اراده ملت تجلی پیدا کرده است تا این خدمتگزار، به آرمان‌های والایی سوگند وفاداری یاد کند که ۴۳ سال پیش، توسط مردم ایران به رهبری امام خمینی رحمت‌الله علیه به ثمر نشست.

 

مردم برای پیمودن مسیر نورانی انقلاب، عزمی راسخ دارند. اراده آنها، قرارگرفتن کشور در مسیر عدالت و پیشرفت و آزادی و عزت است.

 

سرنوشت ایران بزرگ، به همت امتِ تاریخ‌ساز و به رهبری امامِ خداشناس، متحول گردید و ملت ایران، به واسطه انقلاب اسلامی، زنجیرِ اسارتِ زورگویان را از دست و پای خود باز کرد و بر سرنوشت خود حاکم گردید. در برابر شرق و غرب ایستاد تا ثابت کند مردمسالاری دینی، شیوه نوینی از حکمرانی است که می‌تواند «استقلال و آزادی»، «دین و دنیا» و «سنت و پیشرفت» را در کنار هم، به ارمغان بیاورد.

 

ایرانِ بزرگ، ایرانِ پرافتخار و ایرانِ تاریخ‌ساز، در حالی وارد قرن جدید می‌شود که بیش از چهل سال است خورشیدِ مردم‌سالاری دینی در آن طلوع کرده و اکنون در دوره تعالی و تکمیل حرکت خود، در آغاز گام دوم قرار دارد.

 

دولتِ جدید، امروز بر بلندایی ایستاده که تمدنی جهانی با چندین هزار سال پیشینه، آن را ساخته است. فرهنگی که قرن‌ها در تاریخ بشریت، پیشرو بوده و با ترکیبِ یکتاپرستی و پیشرفت، الگویی از زیست معنوی را ارائه داده است. فرهنگ و تمدن ایرانِ بزرگ، آنگاه که پذیرای اسلام شد، همین الگویِ پیشرفت را بازآفرینی کرد و سرآمد دانش و ادب جهان گردید.

 

ملتِ بزرگ ِایران، اکنون بر فراز این قلّه بلند ایستاده و خشنود از انتخاب‌های تاریخی خود، به چشم اندازِ امیدبخشِ پیش رویِ کشورش، می نگرد؛ ایران جدید، ایران قرن پانزدهم

 

خانم‌ها و آقایان گرامی؛

 

در طلیعه‌ی قرنِ جدید و آغاز گام دوم انقلاب، بسیار مفتخرم که امروز اینجانب به واسطه رأی ملت قهرمان ایران و از سوی آنان به نگاهبانی از چنین میراث گرانبهایی موظف شده‌ام و خداوند متعال را سپاسگزارم که نعمت خویش را نصیبِ این بنده خود نمود و فرصتِ بزرگ خدمت به مردم را عطایم فرمود.

 

اراده ملت بزرگ ایران، در حالی این حماسه بزرگ را آفرید و جلوه‌ای رَشک‌برانگیز از نظام مردم‌سالاری دینی را در تاریخ معاصر، به رخ جهانیان کشید که در اوج دشمنی بدخواهان ملت ایران از تحریم‌های ناجوانمردانه اقتصادی تا جنگ روانی گسترده و دشواری‌های ناشی از شیوع گسترده کرونا، قرار داشتیم.

 

اما نیک می‌دانیم که انتخابات، نقطۀ آغازِ مشارکتِ مردم است، نه نقطۀ پایانِ آن؛ و دولت مردمی به دنبال تحقق خواست مردم و پیام آنان در این انتخابات خواهد بود. پیام رأی مردم ایران در حماسه ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ ، پیام تحول‌خواهی و عدالت‌طلبی بود. خواست مردم، استقلال‌طلبی و مقاومت در مقابل زیاده‌خواهی چند قدرت مستکبر و ظالم، در عین تعامل سازنده و گسترده با همه جهان بود.

 

مردم، امروز از ما می‌خواهند که به وعده‌ی خود مبنی بر تحقق دولت عدالت‌گستر، فسادستیز و تبعیض‌گریز، دغدغه‌مند و برنامه‌محور، علم‌خواه و اندیشه‌پیشه، عمل کنیم.

 

مردم از دولتِ برگزیده‌ی خود می‌خواهند مدافع حقوق انسان‌ها در عالَم باشد و به ظلم و بی‌عدالتی و تبعیض در هیچ کجای جهان راضی نشود.

 

ما مدافع واقعی حقوق بشر هستیم و سکوت در برابر ظلم و جنایت و تجاوز به حقوقِ انسان‌های بی گناه و بی دفاع را قبول نداریم. ظلم و جنایت چه در قلب اروپا و آمریکا باشد چه در آفریقا و چه در یمن و سوریه و فلسطین، ما در کنار مظلوم خواهیم بود و در داخل هم، مردم و جوانان این مرز و بوم، از ما می‌خواهند که صدای مستضعفین و ولی‌نعمتان انقلاب باشیم.

 

مردم می‌خواهند آزادی‌های اجتماعی و فرهنگی آنها مجدانه پیگیری شود.

 

مردم می‌خواهند که به معنای حقیقی کلمه، انقلاب اسلامی محقق شود و همه ویژگی‌ها و خصائص انقلاب اسلامی، در ساختارها، فرآیندها و همچنین باورهای دولتمردان مشاهده‌پذیر باشد.

 

مردم می‌خواهند که با رفع تنگناها، معیشت و سفره آنها را بهبود ببخشیم و نشاط ملی و شور اجتماعی را در جامعه بگسترانیم.

 

دولت برخاسته از اراده‌ی ملت، برای تأمین منافع مردم و اجرای عدالت، خواهد ایستاد و در این مسیر، خستگی‌ناپذیر، به پیش خواهد رفت.

 

اینجانب، امروز خادم همه جمهور و خدمتگزار بیش از ۸۰ میلیون ایرانی هستم. مردمِ ایران، همانانی هستند که بارها و بارها وفاداری خود را به انقلاب در عرصه‌های مختلف اثبات کرده‌اند و امروز نوبت ماست که ادای امانت کنیم.

 

دولتِ مردمی، دولت وفاق ملی است. در دولت مردمی، جناح‌های سیاسی، دسته‌بندی‌های قومی و مذهبی و گروهی رنگ می‌بازد و همه‌ی مردم دست در دست یکدیگر برای تحقق ایران قوی ذیل پرچم مقدس جمهوری اسلامی هم‌پیمان می‌شوند.

 

امروز از همه نخبگان و اقشار مختلف مردم، همه اقوام و مذاهب، احزاب و گروه‌ها و جریان‌های سیاسی، حوزه و دانشگاه، جوان و پیر و زن و مرد می‌خواهم تا دولت مردمی را دولت خود بدانند.

 

بیایید تا برای اعتلای اسلام عزیز، برای عزت آیندگان‌مان و برای سربلندی ایران عزیزمان در جهان، دست در دست همدیگر با وحدت و انسجام ملی به پا خیزیم و آرمانِ ایران قوی را محقق کنیم.

 

وعده‌های دولت مردمی، وعده‌ی صادق است. ما خود را متعهد به آرمان‌های انقلاب اسلامی می‌دانیم.

 

ایجاد شفافیت حداکثری در اقتصاد، خشکاندن ریشه‌های فساد و رانت‌خواری، مقاوم‌سازی اقتصاد در مقابل تَکانه‌ها، مهار تورم و گرانی، تقویت ارزش پول ملی و بازگرداندن ثبات به اقتصاد کشور، حمایت از تولید ملی و تلاش برای خودکفایی در تأمین نیازهای اساسی مردم، پیشرفت فناورانه و دانش بنیان، مدیریت بهینه معادن و منابع آب و گاز و نفت کشور، توجه به تغییرات اقلیمی و صیانت از محیط زیست را با قدرت دنبال خواهیم کرد. به فضل پروردگار امیدواریم و آینده‌ای درخشان و در شأن ملت ایران، و ایرانی قوی‌تر از گذشته را در دسترس می‌بینیم.

 

دولت مردمی، دولت مدیرانی خواهد بود که دل در گرو منافع مردم دارند و اهتمام اصلی آنها، بسیج توانمندی‌های آشکار و نهفته ملت به‌ویژه جوانان است تا آنان را به میدان کار و تلاش سازنده بیاورند.

 

اما لازمۀ تحول، نقدپذیری و تکریم نخبگان و صاحب‌نظران است. از مردم عزیز استدعا دارم که به‌عنوان مصلحان دولت عمل کنند و خدمت‌گزاران خود را از پیشنهادها و انتقاداتی که دارند بهره‌مند سازند.

 

ما به «حضور مردم در صحنه» و «همدلی و همکاری قوای سه‌گانه، نهادهای انقلاب اسلامی و نیروهای مسلح» نیاز داریم. با توجه به شرایط ویژه کنونی، دولت، مجلس و قوه قضائیه، می‌بایست بیش از پیش با یکدیگر همراهی و تعامل داشته باشند و در مسیر خدمت به مردم، از هیچ فرصتی دریغ ننمایند.

 

معتقدم که موفقیت ملت ایران فراتر از تدبیر دقیق و تلاش خستگی‌ناپذیر هریک از قوا یا نهادها، نیازمند همکاری ملی و خِرَد جمعی است که تجلّی آن، در تعامل دولت با سایر قوا و همچنین تعامل وثیق با نخبگان و فرهیختگان خواهد بود.

 

در این جلسه تاریخی، علاقه‌مندم در پیشگاه نمایندگان مردم و در حضور میهمانان خارجی، اشاره‌ای به رویکرد دولت مردمی در حوزه سیاست خارجی نیز بنمایم:

 

در دولت مردمی، همه مؤلفه‌های قدرت ملی کشور تقویت خواهد شد؛ و از همه ابزارهای قدرت ملی از جمله دیپلماسی و تعامل هوشمند با جهان، استفاده می‌کنیم تا منافع و مصالح ملی جمهوری اسلامی ایران را تأمین نماییم.

 

قدرت جمهوری اسلامی ایران در منطقه، امنیت‌ساز است. ظرفیت‌های منطقه ای ایران، حامی صلح و ثبات در کشورهاست و صرفاً برای مقابله با تهدید قدرت‌های سلطه‌گر و ظالم، به کار گرفته می‌شود.

 

بحران‌های منطقه، باید از طریق گفت‌وگوهای واقعیِ «درون‌منطقه‌ای» و بر اساسِ تأمینِ حقوقِ ملت‌ها، حل‌وفصل شود.

 

من، دست دوستی و برادری به سوی همه کشورهای منطقه بخصوص همسایگان دراز می‌کنم.

 

برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی، کاملاً صلح‌آمیز است؛ نظام جمهوری اسلامی ایران، سلاح اتمی را شرعاً حرام می‌داند و این سلاح، هیچ جایگاهی در استراتژی دفاعی کشور ندارد.

 

سیاست فشار و تحریم، موجب انصراف ملت ایران از پیگیری حقوق قانونی خود از جمله حق توسعه، نخواهد شد.

 

تحریم‌ها علیه ملت ایران باید لغو شوند و هر «طرح دیپلماتیک» که این هدف را محقق کند، مورد حمایت ماست.

 

جمهوری اسلامی ایران، کشورها و ملت‌های همسایه را خویشاوند خود می‌داند و مهم‌ترین و اصلی‌ترین اولویت سیاست خارجی خود را، ارتقاء روابط با کشورهای همسایه‌ی خود دانسته و خواهان عزت و اعتلای آنهاست.

 

دیپلماسی، باید ارتباط ملت‌های منطقه را بیشتر و اشتراکات آنها را در حوزه اقتصاد، فرهنگ، علم و ورزش تقویت نماید.

 

جهان، در حال دگرگونی است و تأمینِ منافع ملت‌ها، منوط به درکِ جهان ِجدید و «تعاملِ راهبردی» با «قدرت‌هایِ نوظهور» است و سیاست خارجیِ موفق، سیاستِ خارجیِ متوازن می‌باشد.

 

در پایان، از همه میهمانان گرامی بالاخص خانوداه محترم شهیدان و مسؤولان عالی کشوری و لشکری و مهمانان محترم خارجی که در این مراسم تشریف‌فرما شدند و قبول زحمت کردند تشکر می‌کنم. لازم است از زحمات ریاست محترم مجلس جناب آقای دکتر قالیباف و همکاران ایشان و نمایندگان عزیز ملت در میزبانی این مراسم تاریخی، صمیمانه، تقدیر و تشکر نمایم.

 

از خداوند منان می‌خواهم که به اینجانب و دولت جدید فرصت خدمت‌گزاری مؤثر به ملت شریف ایران، عنایت فرماید تا بتوانیم با تکیه بر امدادهای الهی و دعای خیر حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف، آینده‌ای روشن برای ایران عزیز اسلامی و مردمان خوب این سرزمین، رقم بزنیم.

 

و السلام علیکم و رحمت‌الله