جوان جنوب /یاداشت
سید سجاد پادام مدیرکل بیمه های اجتماعی کشور طی یاداشتی برای تحریریه جوان جنوب بودجه ۱۴۰۱ را بودجه ای منطقی و حساب شده دانست
لایحه بودجه ۱۴۰۱ بر خلاف قوانین بودجه سالهای گذشته، بودجه ای منطقی تر است که نشان میدهد تنظیم کنندگان آن با قواعد اصلاح ساختاری آشنا ترند و تمایل به اصلاح ساختاری بودجه در اراده آنها وجود دارد.
در لایحه پیشنهادی دولت نسبت به سال گذشته منفی بودن تراز عملیاتی بودجه ۱۵۰ هزار میلیارد تومان کاهش یافته است و از منفی ۴۵۰ همت به ۳۰۰ همت رسیده است، این اتفاق که با کنترل هزینه های جاری رقم خورده نشان دهنده این است که در بودجه سال ۱۴۰۱ شاهد رشد تخصیص بودجه به پروژه های عمرانی خواهیم بود و این یعنی اینکه بودجه پس از سالها که صرفا مختص پرداخت حقوق کارمندان و بازنشستگان دولت شده بود، می تواند بار دیگر به ریل گذاری جهت توسعه و تولید کشور اختصاص پیدا کند و این امید وجود دارد که ضمن مهار تورم، کشور در سال ۱۴۰۱ رشد مثبت را هم نیز تجربه کند.
از نکات بسیار مثبت دیگر لایحه بودجه ۱۴۰۱ بحث ورود به اصلاحات پارامتریک در بیمه های اجتماعی است که با اینکه انتقاداتی به برخی پیشنهادات طرح شده وجود دارد، اما ورود به این اصلاحات بسیار تحسین برانگیز است. این لایحه بطور عمومی در دو تبصره ۱۷ و ۲۰ به مبحث اصلاحات در بیمه های اجتماعی ورود کرده است.
در تبصره ۱۷ به لغو ۳ درصدی معافیت بیمه کارگاههای زیر ۵ نفر که بیش از ۵ سال از تاسیس آنها گذشته، پرداخته که بنظر با اصول مشروط بودن حمایت از کسب و کارها سازگاری دارد و همچنین اصول تدریجی بودن تغیرات را رعایت نموده است و پیشنهاد مناسبی است.
همچنین پیشنهاد دیگری در خصوص مشروط کردن بیمه قالیبافان به وسع سنجی و اختصاص آن به ۴ دهک کم درآمد و اعطای تخفیف به دهک های ۵ تا ۷ و حذف دهک های ۸ تا ۱۰ از پیشنهادات عادلانه این لایحه است که گام بسیار مثبتی در راستای تحقق تامین اجتماعی چند لایه خواهد بود.
همچنین در تبصره ۲۰به این نکته اشاره شده که سن بازنشستگی۲سال افزایش یابد.
اولا ورود به اصلاحات پارامتریک تصمیم خیلی خوبی است اما ملاحظات اجتماعی اقتضا میکند که اصلاحات تدریجی باشد و هر سال نهایتا ۶ ماه به سن بازنشستگی افزوده شود، ضمن اینکه قانون بودجه یکساله نمی تواند تصمیم ۲ ساله بگیرد. بنابراین لازم است که این بند که عموما بند خوبی است، اصلاح شود و به ۶ ماه کاهش داده شود.
بند ۲ هم که به افزایش سن بازنشستگی مستخدمین سازمان تامین اجتماعی اشاره دارد، پیشنهاد خوبی است، اما مجددا تاکید میشود که اصول اصلاحات تدریجی را رعایت نکرده و این بند هم برای بودجه سنواتی تصمیم دوسالانه گرفته و بنظر باید این افزایش سن نهایتا ۶ ماهه باشد.
بند ۳ تبصره ۲۰ به معیار محاسبه مستمری اشاره دارد که از ۲ سال به ۳ سال افزایش یافته است.
این پیشنهاد واقعا پیشنهاد خوبی است، جلوی رفیق بازی و فساد و رانت را در اخذ پست های مدیریتی میگیرد، اصول اصلاح تدریجی را هم رعایت کرده است چرا که سالهای مطلوب معیار محاسبه مستمری بالای ۵ سال است، بنابراین تصویب این بند توسط مجلس، گام روبه جلوی بزرگی برای اعمال صحیح اصلاحات است.
امید است که نمایندگان محترم مجلس پیشنهادات خوب این لایحه را تصویب و پیشنهادات نیازمند اصلاح را در حوزه بیمه های اجتماعی اصلاح نمایند و از حذف این پیشنهادات خوب پرهیز شود تا شاهد تحقق تامین اجتماعی چند لایه برای عموم مردم عزیز کشور باشیم.